Експерт пояснив причину зростання цін на овочі та що може зупинити це
Через літню спеку значна частина врожаю овочів вигоріла, що призвело до зростання цін. Єдиним фактором, який може зупинити подорожчання, є імпортна продукція з теплих регіонів.
Експерт пояснив причину зростання цін на овочі та що може зупинити це
Через літню спеку значна частина врожаю овочів вигоріла, що призвело до зростання цін. Єдиним фактором, який може зупинити подорожчання, є імпортна продукція з теплих регіонів.
Спека влітку вплинула на врожай, тому ціни на овочі зростають. Також на ситуацію впливає інфляція, співвідношення гривні до долара. Єдине, що може зупинити подальші зростання - це присутність імпортної продукції. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.
Якщо ми говоримо про овочі, то на жаль, так само як із зерновими, погодні умови влітку, спекотні дні, вони дуже сильно завдали шкоди. Подекуди в південно-східних регіонах, коли температура трималася на ґрунті більш як 60 градусів - це призвело до того, що значна частина урожаю вигоріла. Відповідно наслідки ми з вами пожинаємо в період активної фази, коли здавалося овочі мали бути дешевими, в пік вересень-жовтень, коли їх збирали, але по факту ми побачили, що дійсно за рахунок відсутності якісної пропозиції, а попит всередині країни існує досить таки високий, ціни пішли в гору
- пояснив Марчук.
Він зазначив, що з листопада починаються більші холоди, відповідно овочі закладаються в зберігальні системи і їх зберігання стає більш затратним. Відповідно - це також буде закладатися в основу собівартості продукції, яка буде виходити на полиці магазинів.
В цілому ще до цих факторів ми додаємо фактор інфляції, який до кінця року буде близько 10%, затрати на логістичну систему, співвідношення гривні до долара, відповідно все це формує кінцевий продукт на полицях магазинів й власне його ціну. На жаль сказати, що ми будемо бачити поетапне здешевлення в цей період - ні. Єдине, що може зупинити подальші зростання - це присутність імпортної продукції, тому що починаючи з грудня ми більшою мірою починаємо імпортувати продукцію з теплих регіонів і воно може принаймні зупинити ріст цін, як буде в цьому сезоні спостерігатимемо
- сказав Марчук.
Доповнення
Аналітики проєкту EastFruit повідомляли, що чотири тижні поспіль в Україні дорожчають огірки. Виробники пропонують тепличні огірки за ціною від 90 до 115 грн/кг, що в середньому на 13% дорожче, ніж тижнем раніше.
Також аналітики проєкту EastFruit зазначали, що вартість якісної моркви в Україні зросла на 12% за тиждень і становить 18-25 грн/кг. Ціни на коренеплід зросли через активні закупівлі оптовиками, які закладають моркву на зберігання, так і населенням, яке формує запаси на зиму.
Источник: УНН