Діана Гричай. Координати Pole sport

14.02.16 - 18:17

first_imageТренер з фітнесу і Pole sport в «Elysium. Pole and Fitness studio». З 6 років займалась в ансамблі сучасної хореографії, їздила на чемпіонати й здобувала призові місця. Сертифікований фітнес-інструктор із шестирічним досвідом роботи (силові програми: ABS, ABL, TBW, фітбол, степ аеробіка, аеробіка; інструктор тренажерного залу; стретчінг, аштанга йога).

Тренерська робота – які якості ти вбачаєш у справжнього професіонала своєї справи?

Насамперед  - небайдужість до проблем клієнтів. Це є важливою якістю професіонала, адже тренер повинен дослухатись до побажань своїх відвідувачів. Одні роблять акцент на прес, інші мріють сісти на шпагат. Хтось займається для себе, а хтось – для подальшої участі в чемпіонатах. Тренер повинен допомогти клієнту досягнути своїх цілей, однак, в межах розумного. Водночас, інструктор має цікавитись способом життя свого відвідувача. Відвідувати тренування й добряча трапеза  вночі – це несумісні речі.

Розкажи про Pole sport, як ті навчаєш і придумуєш нові трюки?

Це новий і дуже цікавий напрямок, я б навіть назвала його – напрямок фітнесу. На тренуваннях на пілоні задіяні м’язи торсу, дещо менше - м’язи ніг. Щоб збалансувати цей процес я даю багато вправ для ніг під час розминки.

Пілон – чудове поєднання кардіо-навантажень з силовими вправами. Одне тренування триває годину, в якій 15-20 хвилин ми розігріваємось, 15 хвилин розтягуємось і 25-30 хвилин «трюкачимо». Все залежить від рівня підготовки клієнта, під який і підлаштовується ваш інстуктор.

Щодо нових елементів - зараз важко щось придумати. З кожним днем цей напрямок дуже швидко розвивається. Ти лише намагаєшся нічого не пропустити. Зазвичай, більшість трюків придумуються в такий спосіб: заліз, скрутився і, вуаля, - щось нове вийшло. Не тільки нові елементи придумуєш, а й нові зв’язки. Вони можуть базуватись і на старих елементах, але вже з новими варіаціями входу та виходу з них або поєднанням 2-3-ох і більше елементів разом.

У Києві – велика кількість студій, чим вирізняється «Elysium Pole&Fitness studio»?

Як керівник «Elysium studio», я намагаюсь зібрати команду професійних тренерів. Зараз, на жаль, в спортивній індустрії з цим існує велика проблема. Важливо не лише вміти виконувати певні трюки, але й навчити цьому інших людей. Для цього також необхідно володіти знаннями біомеханіки фізичного виховання та спорту, як мінімум. Багато людей приходять вже з набутими травмами, які отримують після занять у недосвідчених тренерів чи після домашніх тренувань, неправильно виконуючи завдання. Найчастіше - це розтягненні зв’язки.

Клієнти «Elysium studio» заповнюють анкету, де вказують свої травми в минулому або, які мають сьогодні. Наступним кроком, є допомога тренера у вирішенні цієї проблеми й розробки правильної програми занять для свого відвідувача. 

Ти неодноразово брала участь в різноманітних чемпіонатах і сьогодні продовжуєш готуватися до нових виступів. Звідки черпаєш натхнення та енергію? Що є твоєю мотивацією?

Кожне тренування дає новий поштовх. Звичайно, є моменти, коли опускаються руки, але це тимчасовий момент. Радієш кожному досвіду: коли вдаються нові трюки, все складніші, коли здобуваєш місця на чемпіонатах (і неважливо які! Якщо 4-е, то починаєш працювати сумлінніше, а після перемоги продовжуєш брати участь в серйозніших чемпіонатах). І кінця цьому процесу немає. Також надихають учениці,  в яких ти вкладаєш сили і вони виправдовують твої сподівання. А ще – важливим стимулом є знайомство з досвідченішими й сильнішими пілоністами, в яких ти можеш перейняти досвід.

За спеціальністю ти – економіст, як вдається поєднувати ці два напрями?

Насправді, це дуже складно, адже хочеш розвиватися в багатьох напрямках. І, коли мої тренування стосуються участі в чемпіонатах, то потрібно використовувати всі свої сили. Ввечері чи під час вихідних – викладаєшся сповна. Я й досі не розумію, звідки я беру на це сили, а ще – веду групові заняття. Наприклад, нещодавно завершився черговий чемпіонат і сьогодні я дивуюсь – як мені це вдається? Все встигну, ось збираюсь духом і кандидатську розпочинаю писати!

Важливим фактором для досягнення бажаних результатів правильне харчування. Як ти контролюєш своїх клієнтів у цьому напрямку?

Справді, це дуже важливий фактор. Мені інколи дуже сумно, коли я стараюсь для клієнтів, допомагаю досягти бажаних результатів, а вони не контролюють свій раціон харчування. А з часом задають прогнозоване запитання: «Чому я не худну?». Під час кожного тренування я намагаюсь донести інформацію про те, що для отримання бажаного ефекту слід змінювати свій раціон. Так,поступово, йдемо до цілі.  

Після таких моментів у моїй студії з’явилась послуга «Правильне харчування». Досвідчений тренер враховує ваш спосіб життя й розписує правильну програму харчування.

Розкажи про плани на найближчий час, що ставиш для себе за мету.

23-24 квітня 2016 року організовую спортивний захід «Pole Factory». Запрошую досвідчених та відомих пілоністів для проведення своїх майстер-класів для всіх бажаючих. Хочу, щоб вони поділилися своїм досвідом й дали поради для наших пілоністів. Поки охоплюю країни СНД, а в майбутньому планую більш ширшу міжнародну співпрацю.

А чи є в тебе улюблене заняття, яке не стосується спорту?

Навіть і не знаю. Тут доцільніше запитати про заняття, які не стосуються пілонного спорту. Тоді, можливо, приготування чогось смачного та корисного.

Інтерв’ю вела Анна-Оксана Гайдук

 

 

 

Комментарииcomm.jpg

captcha code
Отправить