Киев +18°
  • Винница
  • Луцк
  • Днепр (Днепропетровск)
  • Донецк
  • Житомир
  • Ужгород
  • Запорожье
  • Ивано-Франковск
  • Киев
  • Кропивницкий (Кировоград)
  • Симферополь
  • Луганск
  • Львов
  • Николаев
  • Одесса
  • Полтава
  • Ровно
  • Сумы
  • Тернополь
  • Харьков
  • Херсон
  • Хмельницкий
  • Черкассы
  • Чернигов
  • Черновцы

Роман Цимбалюк

В мире вокруг нас происходят занимательные вещи

Владимир Фесенко

Саакашвили прорвался: Два сценария развития ситуации

Вимоги до якості питної води

13.09.17 - 16:43

Вода АляскаВимоги до якості питної води

Вода є основною складовою людського тіла, її відсоткове співвідношення до маси тіла людини становить 65-70%. Якщо людина втрачає 6-8% води настає помітне зневоднення організму.
Вода, що вживається людиною для в гамування спраги повинна відповідати ряду вимог. Вона повинна бути безпечною з точки зору її епідемічної характеристики (патогенні мікроорганізми, збудники паразитарних захворювань), мати чудові органолептичні властивості (запах, колір, смак, каламутність) і бути не шкідливою відносно наявності різних хімічних забруднювачів (токсикологія).
Згідно мікробіологічної характеристики води ДЕСТ 2874-82 в питній воді число мікроорганізмів в 1 см3 води, не може перевищувати 100, а число бактерій групи кишкових паличок не більше 3-х в 1 дм3 води.

Органолептичні властивості води

Вода вважається якісною якщо вона не має смаку і присмаку інтенсивність цих показників відповідно до ДСТУ 2874-82 не повинна перевищувати двох балів. Кольоровість води залежить від кількості наявних у ній гумінових органічних речовин і не повинна перевищувати 20 градусів. Каламутність води напряму залежить від вмісту в ній зважених органічних і неорганічних речовин і вона не може бути вища ніж 1,5 мг / л. Прозорість води - чим вона нижча, тим вище її каламутність.

Також на якість води, що до її органолептичних властивостей, впливають ряд хімічних елементів, що входять до її складу (хіміко-органолептичні):
Водневий показник - один з основних показників що свідчить про якість води - дає уявлення про кількісний вміст в ній вільних іонів водню. Оптимально для питної води відповідно до ДСТУ 2874-82 є рН на рівні 6-9. Збільшення або зменшення цього показника є свідченням наявності забруднення джерела водопостачання кислими або лужними стічними водами.
Загальна мінералізація (сухий залишок) є показником що дає уявлення про сумарну кількість розчинених речовин що знаходяться у воді, загалом солей. У прісній воді загальна мінералізація не перевищує 1000 мг/л. Оптимальною за якістю є вода коли вміст сухого залишку - 300-500 мг / л.є
Жорсткість води обумовлюється наявністю розчинних солей кальцію і магнію. Загальна жорсткість – це сумарна концентрація іонів кальцію та магнію,згідно з рекомендаціями ДСанПіН норма загальної жорсткості води до 7,0 мг-екв / л.
Таким чином ідеальна вода для пиття повинна бути чистою, добре збалансованою за мінеральним складом - рівень мінералізації повинен бути невисоким, так як вода з вмістом мінералів більше 1000 мг-л не може бути використана для застосування кожного дня тому що буде вже відноситься до категорії лікувальних. Така вода є в Україні - вода Аляска - це чиста столова вода, ідеально збалансована по мінеральному складу і підходить для щоденного застосування.




Loading...